Få fyr på bålet

Artikkelen ble først publisert i Villmarksliv (2015), revidert utgave (2021).

Når du skal tenne et bål trenger du oksygen, høy nok temperatur (f.eks. gjennom bruk av fyrstikker) og brennbart materiale, for eksempel vedkubber eller tørre pinner. Jeg bruker i tillegg en kniv til å spikke trefliser som lett tar fyr. Du kan også bruke kniven til å kappe opp kubber eller større pinner. Dersom du skal sanke mye ved, kan det være greit å ha en liten sag. Husk å etterlate deg minst mulig spor i naturen, tenk gjennom hvor du sager!

Video: Tuva Vestad

Lover og regler

Når er det lov? Det er generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. En huskeregel er at det er lov til å brenne bål tre og en halv måned på hver side av nyttår. Utover det generelle forbudet kan reglene variere lokalt. Dette bør du sjekke i forkant av en tur. I perioden 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i all utmark, men du kan benytte deg av etablerte bålplasser dersom forholdene tillater det. I 2016 ble det gjort en endring i lovverket som utvidet bålforbudet til å gjelde all utmark, også strandsonen, på holmer og snaufjell, samtidig ble det åpnet for bruk av «sunn fornuft». Dette åpner for bålfyring selv innenfor forbudsperioden dersom det åpenbart ikke kan medføre brannfare. For eksempel etter kraftig regnvær eller på snø – men dette krever stor grad av aktsomhet. Det er uansvarlig å fyre opp bål når det er veldig tørt.

Foto: Maria Stray

Tenk alltid over hvordan du kan få slukket bålet. Ha for eksempel en vannflaske i nærheten. Dersom du fyrer bål direkte på fjell blir det stygge merker og fjellet kan sprekke opp, noe vi bør unngå. Hvis det er mulig bør du bruke etablerte bålplasser for å etterlate deg minst mulig spor i naturen.

Til å begynne med kan det være helt greit å ta med seg ved hjemmefra. Etter hvert kan du utfordre deg selv med å sanke veden selv. Da gjelder det å samle tørr ved. Et triks jeg lærte i Finnmark var å ta veden mot leppa. Da kjenner du om den er tørr, hvis du er i tvil. Er du heldig og finner tyrived, kan du lukte på den. Det lukter deilig! Tyrived er tørrfuru som er gjennomtrukket av kvae, og det brenner utrolig godt. Etter at jeg bodde i Pasvik, har jeg lært å sette stor pris på et skikkelig tyribål.

Tre vanlige båltyper:

Vinterbål

Det er lurt å fjerne en del snø der du ønsker å ha bålet, slik at bålet blir stabilt. Dette er et bål som brenner ovenfra og ned. Du legger store kubber i bunnen, tett i tett, i samme retning. Deretter bygger du et nytt lag oppå, i motsatt retning, slik fortsetter du lagvis oppover. Kubbene bør bli mindre og mindre. I toppen legger du lett antennelig materialer. Et slikt bålet kan brenne i mange timer.

Foto: Maria Stray
Pyramidebål

Du starter med lettantennelige materialer innerst, for eksempel bjørkenever, tørre kvister eller trefliser. Deretter stabler du pinner og/eller kubber i en pyramideform rundt bålet. Start med små pinner, og etter hvert som bålet tar fyr kan du legge på større kubber.

Foto: Maria Stray
Jegerbål

Dette bålet egner seg for å lage mat. Sett to steiner på høykant og med litt mellomrom, slik at du får plass til en kaffekjele eller gryte som kan stå oppå dem. Mellom steinene lager du et lite bål av kvister og tørre pinner, så bruker du samme metode for opptenning som på pyramidebålet.

Jegerbål for stor kjele. På bildet brukes det til å røke ørret.
Foto: Maria Stray

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: