Slik tar du vare på turskoene

//Inneholder sponsede produkter fra Crispi//

skinnsko, tursko
Tursko: slik tar du vare på dem!

First things first – turskoene trenger en vask (uten såpe)

Det aller beste er å gi turskoene en vask hver gang de har blitt møkkete, men dette er ikke et realistisk mål for oss alle. Derfor er det viktig å vaske bort skitt og smuss før du smører inn skoene med fett. Dette vil gjøre at skoene holder på impregneringen lenger. Du kan enten bruke en svamp, en klut, en gammel sokk eller liknende for å få skoen ordentlig ren. En skobørste er ikke å forakte, men en klut vil gjøre en tilstrekkelig jobb. Bruk ikke såpe da dette tørker ut læret på samme måte som det gjør med huden din. La skoene lufttørke før du smører dem inn med fett. Noen liker å smøre skoene mens de fortsatt er litt fuktige, andre ikke før de er helt tørre.

Vask av skinnsko, skisko, tursko
Først må skoene ha en vask

Fett, voks, varme og noe til å smøre dette ut med

Du trenger skofett – jeg har funnet mine favoritter (har jeg ikke «den vanlige» typen når jeg trenger den, kjøper jeg en som ligner). Dette finner du i skobutikker og sports- og friluftsforretninger. Det er lurt  å være obs på at enkelte skofettyper har en mørkere farge enn turskoen du skal sette inn. Dette kan føre til at læret får en permanent mørkere farge. Dersom du ikke ønsker dette, må du sørge for å kjøpe en type skofett som ikke har farge. For å smøre fettet ut bruker jeg en utgått sokk, fillerye, svamp eller noe i denne duren.

Ikke vær gjerrig på fettet!

Er det en situasjon i livet du ikke skal være gjerrig på fettet så er det nå. Turskoen skal formelig «sauses inn» – slik jeg en gang ble fortalt da jeg lærte denne kunsten. Det er viktig at alle kriker og kroker får tilstrekkelig med fett, sømmer bør strykes over flere ganger.

På mine tursko blir gjerne tuppen på skoen og sømmene mest slitt, de får mest juling når jeg går i terrenget. Tærne fordi de blir våte og tørker mange ganger – dette tørker ut læret. Støvleskaftet er ofte beskyttet av bukser og blir utsatt for mindre vær, slik at dette ikke tørker like mye ut. Sømmene på innsiden av mine sko er også litt utsatt, da jeg har en tendens til å «gnisse» anklene mot hverandre. Derfor sørger jeg for at disse områdene får ekstra pleie.

La skoene hvile

Når du har «sauset» turskoene ordentlig godt inn kan du la dem stå i høstsola og trekke til seg fettet. Jeg lot mine sko stå hele dagen i sola. Det går også an å bruke en hårføner. NB! dersom læret blir for varmt kan det blir stivt og oppstå sprekker, noe som definitivt ikke er bra for å holde fuktigheten ute. Dette kan skje hvis du f.eks. tørker støvlene for nært en sprakende vedovn, men også i sterkt sollys, så pass på underveis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: