Litt grønnere julegaver

Gi folk noe de trenger i julegave

Jeg synes det enkleste og beste man kan gjøre for å gjøre julegavene grønnere er å gi presanger som trenges, noe som kan spises eller brukes i lang tid. Dropp dem som ikke trengs. Vær oppmerksom på dem rundt deg og legg merke til hva de trenger. En student trenger ofte pensumbøker – spør hvilke bøker vedkommende trenger til neste semester. Planlegger dere å tilbringe tid på høyfjellet i vinter? Da trengs det solkrem!

Gi færre julegaver – med mer sjel

Det er begrenset hvor mange deodoranter og pakker med servietter man trenger. Istedenfor å gi mange små “symbolske” julegaver, kan du foreslå å gjøre noe sammen istedenfor – dra ut og spise, holde julebord eller bakeverksted med vennegjengen. Gi julegaver til de nærmeste og legg heller litt ekstra sjel i disse. De beste gavene er ofte dem man kan dele, som gir eller bidrar til opplevelser. Jeg prøver alltid å forestille meg vedkommende bruke det jeg vil gi. Hvis det er lett å se for seg at de vil bruke gaven, er det en god gave.

Ideer til grønnere julegaver

1. En tur – selvfølgelig!

Legg ved et kart hvor du har markert hvor turen skal gå, og beskriv hva dere skal gjøre, hvor dere skal og hva man trenger på turen. Dette gjorde jeg til min yngste bror (9 år) for noen år siden . Målet var at han skulle lære litt om kart og kompass, så det ble som en skattejakt. Et annet alternativ til barn er å ta Villmarksknappen sammen, det kan man gjøre som familie. Det finnes tre nivåer, så det er mulig tilpasse den enkelte. Du finner en liste over hvilke kriterier man må fylle for å få merkene som finnes i gull, sølv og bronse-nivå. Eksempler fra noen av aktivitetene på listen er; “Overnatte ute én natt. Du kan godt ligge i telt i hagen og ha med deg både madrass og dyne i stedet for sovepose” (bronsekrav), eller “fiske minst fem forskjellige fiskearter i inneværende år, der én av dem må være ørret” (gullkrav). Les mer om kriteriene for å få Villmarksknappen her.  Alternativt har man svømmeknappen eller idrettsmerket.

2. Hjemmestrikkede eller lokalproduserte sokker, lue eller genser

Er du en kløpper med strikkepinnene er jo dette et åpenlyst valg! En hjemmelaget gave er det tross alt (ofte) lagt langt mer tid og energi i! Dersom du ikke er så god til å strikke, kan du prøve deg på en oppskrift på noe som skal toves, da ser man nemlig ikke “feilene” så godt. Eventuelt kan du jo forsøke å bestikke en bestemor – hyggelig selskap mot et par raggsokker! Husk god kaffe og en god klem.

Diverse strikk
Tovede teltvotter

3. Opplevelser

En telttur, en turmiddag, bålkveld, kino, resturantbesøk, fornøyelsespark, spa – det må jo ikke være turrelatert! 😉

4. Turdagbok med blyant/penn som er god å skrive med

Gjør turene ekstra minneverdige. Det finnes visstnok både allværspenn og -papir som tåler regn. Det er kult!

5. Hjemmelagede og/eller økologiske hudpleieprodukter

Dette er noe jeg har begynt å eksperimentere med de siste årene. Det er enkelt, naturlig, godt for både deg og den som mottar gaven. Eksempler på hva du kan lage: leppepomade, deodorant, badesalt. Jeg har testet ut disse oppskriftene, alle ingrediensene er naturlige:

Oppskrift på hjemmelaget leppepomade 

Oppskrift på hjemmelaget deodorant

Oppskrift på hjemmelaget badesalt

Leppepomade
Utstyr
Ansikt-/kroppsolje

6. Et kurs

Kurs er gøy! Det er jo ekstra fint hvis det er et kurs dere kan dra på sammen. Matkurs, håndarbeidskurs, språkkurs, datakurs, fotokurs, turkurs – det finnes mange alternativer. Sjekk ut Kursguiden her. 

7. Hjemmelagede lys, med eller uten duft

Jeg bruker både gamle stearinlysrester og bivoks når jeg lager nye lys. Det er jo fint å få brukt opp stearinslysrester som ellers ville blitt kastet, ellers ville jeg anbefale å lage bivokslys. Bivoks skal visstnok rense luften. Du kan velge om du vil ha naturlig duft eller om du vil tilsette noen dråper eterisk olje. Hvis du føler deg ekstra kreativ kan du tilsette tørkede blomster eller skjell som du har plukket.

8. Hjemmelaget teblanding

I år har jeg tatt hjemmelagede julegaver til et nytt nivå og tørket ville urter for å lage en helt spesiell urteteblanding som jeg skal gi til en spesiell person. Dette krever litt planlegging, men det er ikke for sent – de ville plantene er nok visnet hen, men du kan fortsatt kjøpe urter på butikken, disse trenger bare 3-4 uker for å tørke. Knytt dem sammen i en bunt og la dem henge opp ned.

9. Bivoksark

Lag selv eller kjøp ferdig. Dette er et vidunderlig alternativ til plastfilm som veldig mange bruker så mye av i hverdagen! Bivoksarket kan faktisk brukes som innpakning også, men vær obs på at bivoksen kan smelte hvis det blir for varmt…

Oppskrift og fremgangsmåte på hvordan man lager bivoksark selv, her.

10. Tørket frukt og annet godt – tursnacks er en perfekt julegave

Hvis du setter det på fine glass blir dette en flott gave. Les mer om hvordan du kan tørke mat selv her. 

11. Gi en kupong som lover bort din tid

Det kan f.eks. være en helg med barnepass/hundepass. Help med å flytte eller male huset.

12. Er du god til å fikse ting? Gi bort en gratis reparasjon av det du kan best!

Fiks et ødelagt sykkelkjede, stopp sokker med hull osv.!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: