Å høste av naturen

Høsten er en deilig tid, med jakt, bær- og sopplukking. Mange er ute i skog og mark, mens andre foretrekker å sitte inne i stua, dypt nedi sofaen med tekoppen. Jeg liker begge deler, men kan ikke gå glipp av høstingen og de vakre fargene.

For meg er høsten en tid med farger. Bladene blir oransje og gule, og bærene blir røde og blå. På denne tiden kan man finne godsaker og spise dem like etter at de er høstet, for eksempel blåbær og tyttebær. Det finnes en haug av andre bær også, som bringebær, bjørnebær, multer og krekling. Bær inneholder mye antioksidanter og styrker immunforsvaret.

Tyttebær

KOIETUR

Jeg drømmer meg alltid tilbake til koieturer i Pasvikdalen om høsten. En koie er en liten hytte som gjerne har et par benker man kan sove på, en vedovn, et bor og muligens noen stoler. Når du har husly og en ovn, kan du tørke våte støvler og klær, og turen blir riktig komfortabel og tørr. Jeg synes dette er den perfekte blandingen av villmarksliv og komfort!

Koiefrokost i Pasvikdalen

BÆR TIL FROKOST

Selvfølgelig vil jeg dra til en koie som ligger ved store mengder tyttebær og blåbærlyng. Morgengrøten smaker nydelig med en stor neve nyplukkede blåbær. Når jeg jakter i fjellet om høsten gomler jeg på kreklingbær underveis. Ett eller annet sted har jeg lest at i «gamledager» spiste man disse bærene for å få i seg veske under lengre turer i fjellet. Det er mange som ikke liker å spise krekling fordi de smaker annerledes og litt beskt, men jeg synes de er gode. De vokser tett inntil bakken på små grønne busker.

Blåbær til grøten

SOPP

Sopp er det også mye av på denne tiden, men her er det lett å velge feil, så man må vite hva man gjør når man plukker sopp. Jeg har lært meg å plukke kantareller, traktkantarell, svart trompetsopp og gul trompetsopp. Dersom jeg er så heldig å ha med meg noen som kan mer om sopp enn meg, kan jeg også plukke steinsopp. Etter at jeg har tørket soppen brukes den i matretter hele året. Det er en fantastisk fin resurs og en fin gave dersom du legger noen never med tørket sopp i et dekorativt glass.

Jakt

Jakta er en stor del av høsten for meg, så stor at den vil fylle et eget innlegg, og kanskje flere til. Rypejakta i høyfjellet er den som henger aller høyest for meg.

God høsting!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: