Sjøørret – det får blodet mitt til å bruse

Skrevet av: Maria Stray HommePublisert: 29.05.21

Flere steder i landet er sesongen for sjøørret i gang for fullt. Jeg tok årets første for noen uker siden. Det er tiden for yrende dyreliv og spirende vekster etter en kald vinter, og nå er det på tide å finne frem fiskestanga. Er det noe som får blodet mitt til å bruse ekstra mye så er det når det rykker til i andre enden av fiskesnøret!

Sjøørretfiske kan virke som en aktivitet for de spesielt interessere – du tenker kanskje at man må ha heftig fluefiskeutstyr og en haug av treningstimer bak seg før det i det hele tatt er noen vits i å prøve? Det trenger du ikke! Det vil selvfølgelig hjelpe å ha mye kunnskap og erfaring, men det er noen enkle tips som kan hjelpe deg på veien til å få din første sjøøret på stang.

Maria Stray med sjøørret

Fisk når ørreten er aktiv

Sjøørreten beiter gjerne rundt soloppgang og solnedgang. Det er ofte i denne tiden det er best “bett” – som betyr at fisken jakter på mat og kan komme til å bite på sluken din. Personlig kan jeg finne på å fiske til alle døgnets tider, men foretrekker kveldstimene. Det er i dette tidsrommet jeg har hatt mest hell. Noe av grunnen til det kan være at jeg ikke liker å stå opp tidlig…

Finn ut hvor sjøørreten står

Det er lurt å prøve steder hvor havet er i bevegelse, f.eks. i en bukt eller et sund ved tidevannskiftet. Når det er bevegelse i vannet, er også maten, som blant annet ørreten spiser, i bevegelse. Sjøørreten er en jeger og kan enten stå ganske stille på et område og vente på at mat kommer forbi, eller den kan patruljere et område. Ofte kan man finne dem patruljerende langs land, og se dem fra overflaten. Jeg synes det er veldig spennende å observere fisken før jeg kaster ut sluken, for så å se om jeg kan lure den. OBS! Sjøørreten er veldig var på farer fra oven, så det er viktig å ikke stå i horisonten, eller kaste skygge der fisken står. Dette kan bli bli skremt av.

Sjøørret

Fiskemetode

Som tidligere nevnt er sjøørret en jeger og instinktene kan aktiveres ved å sveive sluken raskt og rykkvis innover. Det gjelder å ha en relativt lett sluk (ca. 5-30g) og begynne å sveive nokså raskt etter at sluken er i vannet – da fisker du i øverste vannlag som er et vanlig jaktområde for sjøørreten. Når du har kastet noen kast på ett område er det lurt å bevege seg over til et annet. Det trenger ikke være langt, men det lønner seg å være aktiv når man fisker etter sjøørret. De oppholder seg ofte i samme område over tid. Bare 15-25 meter forflytning kan være fruktbart.

Utstyr

Du trenger ikke mye utstyr til denne aktiviteten – sannsynligvis holder det med den gamle fiskestanga som står i garasjen. Det som kan være en god investering er å kjøpe en sluk beregnet for sjøørret – det får du for 79 kr. (f.eks. dette sluksettet fra Abu Garcia). Anbefalt slukvekt kan variere fra stang til stang, og det er lurt å sjekke hvilken slukvekt stangen er beregnet for. Det pleier å stå i området rundt haspelen (den du sveiver inn med). Til sjøfiske fra land bruker jeg selv en teleskopstang kjøpt for 299 kr. en gang for ca. 10 år siden. Hvis du er nøye med å skylle utstyret i ferskvann etter hver bruk varer det lenge! Det finnes argumenter for å legge litt penger i en god fiskestang, som f.eks. at du fisker mye og nyter opplevelsen av å kjøre en fisk på silkemykt utstyr – det er en opplevelse for seg selv(!). Men her bør man se på hvor mye og hvordan det skal brukes. Personlig velger jeg den billige teleseskopstanga i saltvann, og en litt finere og mye “smoothere” lettvektsstang for ørretfiske i småvann på fjellet. Man skal nok være over gjennomsnittet interessert i fiske for å ha bruk for mer enn en stang 😉

Håv!

Håv er et uvurderlig redskap ved sjøørretfiske. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har mistet fisk fordi jeg ikke har hatt med meg håv. Dette trenger heller ikke være dyrt, men er vell verdt investeringen!

Et siste lite tips: sjekk om fiskesenen er blitt sprø. Har du en gammel fiskestang, kan det være nødvendig å skifte sene. Dette avhenger av bruk, lagringsforhold, alder osv. En av de kjipeste måtene å miste fisk på er når senen ryker fordi den er slitt, og ikke fordi fisken var for stor for kapasiteten…

Her kan du lese flere råd om fiske.

Skitt fiske!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: