Hvordan kle seg for vinterturen

Hvordan er vind-, vær-, og temperaturforhold?

Først er det lurt å ta en titt på gradestokken og på himmelen. Hvis du skal være ute i mange dager, ta en tur innom værmeldingen også. Når du vet hva du har å forholde deg til kan du begynne resten av planleggingen. Hvis du er ute i en periode over flere dager/uker må du også ta med i vurderingen hvordan du skal bo/sove.

Hva skal du gjøre?

Skal du være i høy aktivitet, eller blir det mye stillesitting? Dersom du for eksempel skal ut på ski ville jeg ha brukt et tynt ullundertøyssett, mellomtykke ullsokker, fleece-genser, hansker, bøff og lue. Noen liker også syntetiske undertøysett. Jeg foretrekker alltid ull, selv til trening. Dette kan man teste ut selv, men ull holder deg alltid varm, selv når det blir bløtt.

Hvor skal du gjøre det?

Er det langs kysten eller i innlandet? Det er stor forskjell på klimaet. I innlandet er det tørt, og ofte kalt om vinteren, mens langs kysten er det gjerne litt varmere, men desto fuktigere luft og surere vind.

Hvor lenge?

Lengden på turen er avgjørende. Men uansett om du skal være ute i noen timer eller flere dager er det alltid lurt å kle seg så du kan ha det behagelig!

Undertøy

Det er finnes mange forskjellige valgmuligheter. Alt fra kortermet ull, som passer fint inne eller om sommeren, til tykke to-lagssett som holder deg varm en kald vinterdag. Jeg bruker alltid ull helt innerst. Hvis du har ett tynt og et tykt undertøysett i skapet burde dette holde lenge. Selv underbukser og bh finnes i ull og dette er å foretrekke, spesielt på lengre turer.

Sokker og skotøy

Dersom du skal være i aktivitet holder det ofte med et par mellomtykke ullsokker, gjerne en sportsutgave. Tykkere ullsokker, som raggsokker, er godt å ha når kulda virkelig setter inn. Dersom du skal sitte stille er det godt å bruke ullsåler og filtsokker inni en fotpose. Fotposer kan du også trekke utenpå skolene. Det er en type vanntette «sokker». De er ikke veldig behagelige å gå på, men gode og varme. Dersom du skal bevege deg i kaldt og tørt vær kan du prøve noe som heter kartanker, det er egentlig bare tovede lange tøfler i ull, med god plass til ekstra ullsokker. Husk å ha god plass i skoene, hvis du har for små sko blir du kald uansett. Jeg pleier å gå to nummer opp i vintersko.

Mellombekledning

Når du er i aktivitet kan du ofte legge mellomplagg i sekken, men ta det alltid med. Jeg veksler mellom fleece og tykk ullgenser. Hvis det er veldig kaldt eller jeg skal være ute over lang tid har jeg også med meg fleece- eller ullbukser, den hjemmestrikkede typen er alltid best! Dette burde holde deg god og varm, hvis du for eksempel skal sitte stille på posteringsjakt eller isfiske.

Ytterbekledning

Jeg har for det meste brukt skaldebekledning, altså tynn ytterbekledning. Denne må være vindtett og det er et stort pluss dersom den har luftemuligheter. Det er vanvittig godt å kunne slippe til luft når du er midt i en lang oppoverbakke med tung sekk på ryggen og helst ikke vil stoppe å ta av deg sekken.

Foto: Yngve Beddari

Steng kulda ute!

Kroppen slipper ut mye varme ved hals, hode, håndledd og ankler. Derfor er det viktig å tette igjen gliper som kan oppstå mellom to plagg. Gamasjer er for eksempel et ypperlig plagg som holder varmen inne. Lange vindvotter som du kan snurpe igjen ved albuen holder vinden ute. I halsen har jeg alltid bøff, og knepper jakka god opp mot haka. Hvis det er veldig kaldt bruker jeg skinnlue. Det finnes både varianter med imitert- og ekte skinn, dette velger man etter ønske. Noen mener at det er ekte skinn som duger, mens andre mener at imitert skinn gjør samme nytten.

Artikkelen ble publisert i bladet Villmakrsliv i februar 2015.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: