Hvordan komme i gang med friluftsliv

Hvis friluftsliv er helt ukjent for deg, bør du starte med å utforske nærområdet ditt. Det er dette du får mest glede av i hverdagen. Langturene kan komme etter hvert. Friluftslivet har alle muligheter – begrensningene ligger i deg selv og dine egne holdninger.

Bestem deg for en aktivitet du vil gjøre. Om det er en heftig topptur eller bærplukkeing, spiller ingen rolle så lenge du kommer deg ut.

Foto: Barbara Vang

Finn ut hvor du skal gjøre det. Det som er lett tilgjengelig, er ofte det beste. Hvis du skal komme deg til destinasjonene til fots, bør turmålet ligge innenfor en radius på 3-4 kilometer, ellers er det lett å bli hemmet av dørstokkmila.

Ha et mål for turen. Det kan være en topp, et antall kilometer eller høydemeter, plukke sopp eller bær,

eller lage et måltid ute eller ta bilder. Selv synes jeg det er motiverende å ta bilder eller fiske. Hva motiverer deg?

Det er god drahjelp å ha en turkamerat, enten det er en hund eller menneske. Man kan planlegge og glede seg sammen over opplevelsene i naturen.

Prøv også å dra på tur alene. Det er utfordrende å sove alene i naturen, men tør du å utfordre deg selv og tankene dine er det en ypperlig mulighet til å lære seg å trives i eget selskap. Lag din egen gapahuk, tenn et bål og filosofer over livet. Klarer du det, klarer du det alle meste!

Foto: Kari Schibevaag

Ta jegerprøven! Hvis du vil drive med jakt og fangst må du ta jegerprøven. Jegerprøvekurs holdes blant annet av lokale NJFF-lag. Her lærer du om jaktbare og ikke-jaktbare arter i Norge, våpensikkerhet og lover og regler for jakt. Finn ut mer om kurs på: www.njff.no

Småviltjakt: Du kan drive jakt på småvilt og søke politiet om tillatelse til å kjøpe våpen fra det året du fyller 16. Fra du er 14 til 16 kan du drive opplæringsjakt på småvilt sammen med en erfaren jeger som er over 20 år.

Storviltjakt: Du kan være med på opplæringsjakt på storvilt når du er mellom 16 og 18 år, dersom du har bestått jegerprøven. Fangst kan du starte med på egenhånd når du er 16. Unntaket er gaupe og jerv – der må du ha fylt 18.

Nyttig app:NJFF-appen gir mye nyttig info. Her finner du oversikt over jakttider og lokkelyder, i tillegg til en del stopp for fiskeinteresserte. (Last ned appen her).

Isfiske i Finnmark

Fiske: Det er helt gratis å fiske i fjorder og til havs, men ved innlandsfiske i vann og i elver må du kjøpe fiskekort. Dette betaler du til grunneier, og ofte vil du finne informasjon om betaling ved selve fiskestedet. Fiskekort for statsallmenningene selges av fjellstyrene. (En statsallmenning er et område eid av staten, hvor vanlige folk har bruksrett).

Aldersgrenser: Alle under 20 eller over 67 fisker gratis med stang og snøre i alle vann på Statskogs eiendommer, unntatt statsallmenninger i Sør-Norge.

Laks, sjøørret og sjørøye: For fiske etter disse artene må du betale fiskeavgift. Den kjøper du på nett hos Miljødirektoratet. I tillegg må du ha fiskekort, det kan du kjøpe på www.inatur.no. For elver finnes det lokale regler, dette må du sjekke på forhånd av fisketuren. I noen elver må du desinfisere fiskeutstyret før du fisker i elva på grunn av lakselus.

Betal fiskeavgiften her.

Finn fiskekort her.

Artikkelen ble publisert i bladet Villmarksliv i januar 2015.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: